Friday, April 25, 2008

Det er jødisk påske, og det er mange eldgamle tradisjoner knyttet til denne største jødiske høytiden. En nyere tradisjon er Bombamela-festivalen, som i år arrangeres for 10. gang. 40.000 ungdommer er i disse dager samlet på en strand mellom Ashdod og Ashkelon. Jeg var en tur innom den i går. Det slo meg at en del er likt de norske ungdomsfestivalene. Men et typisk kjennetegn på denne festivalen er annerledes: New Age-preget.... Vi har nok det i Norge også, men ikke så mye som dette. Og hvordan kan så dette ha seg? Og dette under den jødiske påsken, påsken til minne om exodus fra Egypt, om da Gud fridde dem ut fra Farao's tyranni. Victor (leder for israelsk Bibelselskap) sa det slik; "dette er det nye exodus." Han tenkte vel først og fremst på alle menneskene, teltene, og sanden, som jo er likhetstrekk til da israelittene var i ørkenen. Men jeg ser også et annet likhetstrekk: Da Gud tilsynelatende var fraværende i ørkenen, laget israelittene en gullkalv for å tilbe den. Her på stranda ved Middelhavets bredder i år 2008, var det mange gullkalver å se. Og fryktelige mange rastløse ungdommer, som i mangel på opplevelsen av Gudsnærvær, tydelig var på jakt etter noe som kunne tilfredstille deres lengsler om fred og frihet. 1000-vis av israelsk ungdom drar hvert år til Østen etter militæret og blir der i flere måneder, mange drar også til Sør-Amerika. Israelsk ungdom går rett inn i hæren etter vgs, dvs når de er 18 år, jentene for 2 år og guttene for 3 år. Og som kjent lekes det ikke krig her, det er blodig alvor. Det er da ikke rart at mange reiser ut av landet etter tøffe år i hæren for å koble ut all alvoret, og for å finne den freden de ikke har funnet i Israel. Og mange finner en form for fred i de østlige religioner, og tar med seg New Age-impulser hjem til Israel igjen, og det blir gjerne koblet opp til jødisk mystisme, og gir det dermed jødisk legitimitet. Resultatet ser en bl.a. på slike festivaler som denne. Årets tema dreier seg om å finne seg selv, om å ha mot til å være seg selv. Akkurat det er jo langt ifra et ukjent tema for ungdom, også i Norge. Jeg tror de som opplevde Hippie-tida på 60-tallet ville fått en "flash back" om de hadde tatt seg en tur på denne festivalen. Det handler mye om "peace & love" osv. Den gang var det en opposisjon til Vietnam-krigen. Nå er det en reaksjon på det ustabile, uforutsigbare livet her i Midtøsten, fylt av alt annet enn fred og frihet. Det Israelske Bibelselskapet er på plass i festivalen sammen med andre kristne for å vitne om Ham som er og gir ekte "peace and love".


Uten mat og drikke osv.... Det er ikke ofte en ser israelere med Palestina-skjerf som denne jenta har rundt halsen, men på Bombamela så jeg flere (bildet til venstre).


Disse gutta (bildet til høyre) sto på stand for en israelsk miljøvernorganisasjon. Og det er jo bra! Utenom de kristne, var dette det sunneste innslaget jeg så på festivalen. Israel har mye å gå på for å bli gode på miljøvern, så det trengs ildsjeler der også."Time out" (bildet under) kan kanskje være en dekkende beskrivelse for festivalen (egentlig reklame for et magasin).








































24 hrs No sleep. No shower. Full power!



















Spådamene er også på plass for å fortelle ungdommen hva som venter dem i fremtiden av gleder og ulykker.

























Hare Krishna er også på plass (bildet under).














Bibelselskapets område på festivalen (over).




Bildet under: Victor sammen med Aron, sistnevnte også ansatt i Bibelselskapet, og leder for BS-teamet på festivalen. I det teamet er også "Return 2 Sender"-general Johannes Kleppe (bildet til venstre) sammen med et team fra Den Norske Israelsmisjon.




















































Organisasjonen for homofiles rettigheter i Israel var også på plass (bildet over).













Victor (leder for Bibelselskapet i Israel) skuer utover festivalområdet.

Monday, April 07, 2008


Forrige uke var "barnas uke" i det palestinske området. OPCY-teamet var selvsagt aktive med sitt program. Her fra en landsby Vestbredden forrige lørdag.







Filmklipp:

1. Påskedag dukket også min gode venninne Evy-Gunn meget overraskende opp i Gravhagen. Hun var på bryllupsreise med sin kjære Henrik. Det er den beste overraskelsen jeg har fått på lenge! Jeg var invitert og hadde veldig lyst å dra i bryllupet deres, men hadde ikke mulighet. Så da ble det en meget god erstatning å få tilbringe 1. påskedag sammen med dem.
Disse bildene skulle vært lagt inn for 2 uker siden. De er også fra 1. påskedag. For mens den vestlige kirken feiret påske, feiret jødene Purim til minne om da dronning Ester reddet dem fra utslettelse (les Esters bok i GT). Da kler gjerne barn og voksne seg ut som dronning Ester, den Mordekai eller Spiderman. Det er mange søte småprinsesser og dronninger ute og spankulerer da. Som eks på bildet nedenunder. Bildet over er av en religiøs familie, fotografert ved Vestmuren. Det spilles også skuespill om historien som beskrives i Esters bok. Den jødiske påsken, og også østkirkens påske og dermed også hovedfeiringen på palestinsk side, kommer først i slutten av april.