Sunday, November 25, 2007


I dag skulle jeg ha lunsj med Gaza-teamet i Beit Jala, og etterpå møte en gruppe fra England sammen med dem. Jeg tenkte at det var kjapt å komme seg gjennom byen midt på dagen, trafikken er ikke så ille på det tidspunktet. Men der tok jeg skammelig feil! Etter at jeg var kommet meg ut på hovedveien fra Pisgat Zeev kom jeg plutselig ikke lengre. INGEN bevegelse i trafikken! Så jeg tenkte at enten er det en pop-up-sjekkpost, eller en alvorlig trafikk-ulykke. Etter en stund fant jeg ut at her var det bare å snu, men det er jo ikke så lett når det er midtskille og umulig å komme over til motsatt kjøreretning. Så det var bare en ting å gjøre;... kjøre i feil kjøreretning. Min unnskyldning var at mange andre gjorde det også. Jeg kom meg over til Palestinsk side, Beit Hanina, og prøvde å komme meg til French Hill krysset derfra, men da heller ikke trafikken der beveget seg, ble jeg overbevist om at det var pop-up-sjekkkposter som var årsaken (dvs midlertidige sjekkkposter som plutselig popper opp av sikkerhetsgrunner). Jeg fikk det også bekreftet på radio at pga Annapolis-konferansen som begynner om et par dager, er sikkerhetsnivået høynet til høy beredskap. Og at de i tillegg hadde mistanke om at 2 personer var på vei til å utføre et terror-angrep, derfor var det full stans i trafikken, for å lete etter dem. Annapolis er et navn vi er blitt godt kjent med i senere tid, via media. På grasrotplan blant palestinere og israelere nevnes det knapt. Det er lite håp å spore om at store ting vil skje der. Det positive med at forventningene er lave er jo at det da kanskje ikke er så lett å bli skuffet. Jeg sier kanskje, for jeg tror at en del innerst inne håper at det vil føre dem nærmere den etterlengtede freden, men de er blitt skuffet så mange ganger at de ikke snakker om det. "Enough talk about peace! I want to SEE peace!" var det en palestiner som sa til meg en gang, og jeg tror mange israelere og palestinere er enige med ham i det.
Jeg merker også at jeg er blitt temmelig kynisk etter å ha levd her noen år. Jeg merker meg hva som skjer rundt konferansen, men jeg har ikke store forhåpninger om at det vil bringe mer fred. Det har vært så mange konferanser og forhandlinger før, uten at det har ført til fred, hva er så annerledes nå? "This is just another Oslo", hørte jeg idag uttalt om Annapolis. Dvs fiasko! (Jeg misliker at hovedstaden min er knyttet til fiasko....Men, men, det er den altså her nede.) Men litt håp har jeg, og jeg vil klamre meg til det, for uten håpet kan jeg bare pakke sammen! Og tross alt tilhører jeg dem som mener at det ihvertfall ikke blir bedre om partene ikke møtes og snakker sammen. Det må jo begynne med det. Og en dag vil det til slutt lykkes, det vil ikke bare bli snakk. Jeg nekter å gi opp håpet om det. "It will be peace here also one day. Why shouldn't there be? You got peace in your country after war, right?".... sa en israeler til meg her en dag. Og ja, la oss ikke gi opp troen på det! Folkene her fortjener det.
Men tilbake til dagens trafikkopplevelse: Etter mange fredsforsøk, er den bitre erfaringen at hver gang det blir gjort et fremstøt for fred, er der ekstremistiske krefter som vil ødelegge. Nå frykter Israel at Hamas, som ikke er invitert til konferansen, vil prøve å ødelgge ved å foreta terrorangrep i Israel. Derfor denne plutselige høye sikkerhetsberedskapen fra i dag av. Jeg husker fra den første tiden da jeg bodde her, at det ofte var slike popup-sjekkposter, og helikoptre sirklende over hodene på oss. Da var det også flere terrorangrep i Jerusalem og andre steder i Israel. Men de senere årene har det vært mer avslappet på den fronten. Derfor var jeg alldeles uforberedt i dag. Så hva gjorde jeg? Jo jeg snudde bilen og kjørte i retning Kalandia for å kjøre til Begin road via Atarot. Da jeg kom dit, var der også stengt, og ikke nok med det: Da jeg innså at jeg ikke ville komme meg til Betlehem i dag, og snudde for å dra hjem, hadde det plutselig poppet opp en sjekk-post bak meg også. Så jeg satt altså bom fast! Jeg fant en mindre stikk-vei, men det tok ikke lang tid før det var full stans igjen. Nok en sjekkpost! Jeg innrømmer at jeg tenkte at denne konferansen bør virkelig komme opp med noe bra, for at det skal være verdt dette.... Å kaste bort en søndag på en slik frustrerende, unyttig måte. Selvmedlidenhet er ikke spesielt vakkert...:)

Men så bestemte jeg meg for at det jo ikke er noe poeng å irritere seg, det hjelper ikke, tvert imot. Så jeg begynte å tenke at jeg har godt av å få prøvd meg på slike opplevelser innimellom. Det hjelper på empatien!:) For dette er hverdagen for mange palestinere på Vestbredden og i Gaza. En mur eller sjekkpost hindrer dem å komme dit de ønsker, og planer må stadig endres pga skiftende reiserestriksjoner.

Da jeg satt i bilen og observerte hva som skjedde rundt meg, kunne jeg ikke la være å undre meg over hvor tålmodige folk plutselig var blitt. Israelere og palestinere er ikke akkurat kjent for å være tålmodige i trafikken, hornet brukes ofte. Men nå var det stille! Folk begynte å gå ut av bilene, og begynte å prate med folk i nabobilene. Arabere og jøder i samme situasjon. De satte seg ned på fortauskanten og slo av en prat. Kanskje vi skulle hatt slike stengninger oftere, så folk kom seg ut av sine biler og pratet med folk i stedet? Vel, kanskje ikke beste veien til fred, men ihvertfall et lyspunkt når vi først var i den fastlåste situasjonen. Mange valgte også å bruke mobilen til å snakke med kjente i stedet. Jeg tok meg en spasertur langs køen. Ingen hissige toner noen steder, tvert imot mange smil. Når det kommer til security-spørsmål er forståelsen langt større enn ellers i trafikken her nede, enten det, eller så har folk bare resignert. På min spasertur, var det en mann som smilte til meg, trakk på skuldrene og sa: "Ma la sot?" "Hva er der å gjøre?" Og jeg kunne ikke annet enn å replisere med det samme: Ma la sot? En typisk reaksjon når der ikke er noe å gjøre. En annen lurte på om jeg trimmet. Humor er en nyttig sak for å få skuldrene til å senkes.

Jeg kom meg ikke til Betlehem idag, jeg gikk glipp av en god lunsj, godt fellesskap og et godt møte, men de andre fikk det med seg, og det var viktigst. Og det kommer vel en dag i morgen også. Istedet fikk jeg annen nyttig innsikt, og om det ikke var moro, var det tross alt å foretrekke fremfor et terrorangrep. Og tross alt varte det bare 2 1/2 time, så jeg hadde fortsatt noe av søndagen igjen, til bl.a. å skrive blogg om opplevelsen.:) La oss be om at de som ønsker å ødelegge fredsforsøket ikke må lykkes, hverken gjennom terror eller på annet vis.




Saturday, November 24, 2007


Den siste måneden har jeg brukt mye tid sammen med Gaza-teamet. Etter drapet på Rami ble de tatt ut av Gaza av sikkerhetsgrunner, for debriefing og avkobling, og planlegging for fremtiden. De er for tiden på Vestbredden. Det er 7 familier + en single. Til sammen har de 13 barn, alle under 4 år! Bildene er glimt fra måneden som har gått.
De 2 første bildene er fra en aktivitetsdag OPCY hadde for barna nylig.



Halla og Fadi, 2 av de 13 sjarmtrollene.










Vi har hatt mange samlinger med teamet, hvor vi deler tanker og følelser om fortid, nåtid og fremtid. Joyce nyter liver i Jeriko. For et par uker siden hadde vi noen dager retreat i Jeriko.
















Vi har hatt mye oppmuntrende besøk i løpet av de siste ukene, fra kristne fra mange land. Spesielt for Gaza-teamet og PBS-ledelsen betyr det svært mye spesielt nå i en tøff tid å vite at mange kristne fra hele verden står sammen med oss. Disse bildene viser noen av de nære støttespillerne. De 2 bildene over viser henholdsvis UBS (United Bible Societies) Europa/Midtøsten-leder Peter Wigglesworth i samtale med staben. Og UBS-konsulent Julie Farrar. Bildet under; Frikirkens Synodeformann Arnfinn Løyning i samtale med Pastor Hanna Massad (Baptistkirken i Gaza). De er alle 3 svært viktige støttespillere for PBS.










A satellite picture marked to indicated the Syrian-African Rift. The arrows indicate underground movement. (NASA)
Tidligere i uka ringte jeg min kollega Simon for å spørre om noe, før jeg kom så langt sa han: "Don't worry! Det var bare 4,2 i styrke, ingen stor skade skjedd." "What! sa jeg, hva prater du om?" "What! Sa han, kjente du ikke jordskjelvet?" Det kjente jeg ikke nei, muligens fordi jeg på det tidspunktet var ute og kjørte på humpete veier på Vestbredden.:)


Men jordskjelvet rundt midnatt sist natt kjente jeg, like etter at jeg hadde lagt meg, heller ikke så kraftig, bare 4,1 i styrke. Men det rystet så pass at jeg noen sekunder lurte på om jeg skulle få på meg klær og komme meg ut. Men det var heldigvis over etter veldig kort tid. Men det var nok til at jeg kjente frykten, og lurte på om det var trygt å sove, om det ventede store skjelvet nå var i anmarsj. Spesielt siden det var det andre skjelvet i løpet av få dager. Og jeg er sikker på at mange andre lurte på det samme.

For det er også en frykt som mange her nede lever med. Ekspertene sier at et stort skjelv er i anmarsj, det kan komme i morgen, eller om noen år. Hvorfor? Fordi den syrisk-afrikanske kløft går igjennom landet. Det er en sprekk i jordskorpa som strekker seg fra Syria til Afrika. Laveste punkt i sprekken er Dødehavet, ca 400 m under havoverflaten. Det er forøvrig det laveste punktet på jorden. Hele Jordan-dalen og også Gennesaret-sjøen (ca 200 m under havoverflaten) er en del av kløften. Javel, hva så sier du kanskje? Og nå skal ikke jeg begi meg ut på noen ekspert-uttalelse, men det jeg har forstått er at den kløften av og til beveger seg. Som vist på bilde over. Jordskorpen på de to sidene av kløften beveger seg i motsatt retning av hverandre. Episentrene for jordskjelvene som har vært her nede er oftest i kløften. Grunnen til at de venter et nytt større skjelv i nær fremtid, er at dette området som Israel befinner seg i har gjennomsnittlig et stort skjelv hver 80. år, forrige store skjelv her var i 1927....

Så spesielt når slike mindre skjelv kommer, kommer diskusjonen opp i Israel om hvorvidt nasjonen er rede. Er bygningene sterke nok osv.... Som det står kommentert i Haaretz idag; milliarder er brukt de senere årene på å sikre oss mot angrep fra Iran og andre, men bare noen millioner er brukt for å sikre oss mot jordskjelv.

Jeg er glad for at jeg bor i en ny bygning som iflg forskrifter er bygd med tanke på jordskjelv også. Det er verre med f.eks de som bor i Gamlebyen i Jerusalem. Husene der er bygd oppå ruiner, og står ikke støtt i det hele tatt. De sier at om et stort jordskjelv kommer, vil Klippedomen falle, fordi den står så ustøtt.... Mange fanatikere ønsker jo nettopp å få lagt Klippedomen i grus, derfor er det også strengt sikkerhetsopplegg rundt Klippedomen. Men alle verdens sikkerhetsvakter kan ikke hindre et jordskjelv, da må det annen type sikring til...

Saturday, November 17, 2007

Årets STK-team, fra v: Elias, Jan, Mary-Therese, Geir og Marta.
En måned er snart gått siden årets STK-team (STK: Studium i Tverrkulturell Kommunikasjon) fra Gå Ut Senteret ankom Det Hellige Landet. De skal være her i 4 1/2 mnd. Første uken de var her ble brukt til avklimatisering, og til å bli litt kjent med Jerusalem og omegn. Deretter var de et par dager i Eilat sammen med et team fra PBS (Det Palestinske Bibelselskapet) hvor de hadde et program for sudanesiske flyktningebarn (kommet over grensen fra Egypt), foruten å bli mer kjent med land og folk. Deretter ble de delt i 2; guttene flyttet til studentbyen Bir Zeit på Vestbredden, hvor de hovedsaklig skal jobbe på PBS' studentsenter, jentene flyttet til Jaffa/Tel Aviv hvor de skal jobbe med Det Israelske Bibelselskapet, samt med menighetsarbeid i Immanuelskirken (menighet drevet av bl.a. Den Norske Israelsmisjon). De skal fortsatt treffes som team innimellom, og en viktig bit av programmet er at de alle skal få innsikt i livet på både israelsk og palestinsk side. Undertegnede har den ære å få være deres mentor. (For mer info om opplegget sjekk: http://www.gus.no/index.php?kat_id=350 ) Bildene er fra en dag vi var sammen og plukket oliven i en landsby på Vestbredden. Okt/nov er tiden for olivenhøsting. Olivenproduksjon er en av hovedinntektskildene til palestinerne. Visste du forresten at en olivenkvist er symbolet for fred for palestinerne? Så gir noen deg en olivenkvist er det en stor ære.:)